Φτιάχνοντας ατμόσφαιρα με την κατάλληλη μουσική

Η μουσική προϊδεάζει τους ανθρώπους σχετικά με τη διάθεσή τους, φροντίζοντας να φτιάξει την ατμόσφαιρα και να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αισθάνεται ο καθένας. Ανάλογα με τις επιθυμίες του καθενός, μπορεί η μουσική να αποδειχθεί εξαιρετικό βοήθημα και να επιτύχει να βελτιώσει τη διάθεση των ανθρώπων, να τους κάνει πιο ρομαντικούς ή και πιο μελαγχολικούς, να τους ανεβάσει την ψυχολογία ή να τους κατεβάσει στα τάρταρα.

Από τα αρχαία χρόνια, η μουσική υπήρξε αλληλένδετη με τα συναισθήματα. Όταν κάποιος ένιωθε χαρά, ήθελε να ακούσει ευχάριστες μελωδίες. Δυνατοί ήχοι, τραγούδια που ανεβάζουν τους ρυθμούς της καθημερινότητας, μελωδικές συγχορδίες, όλα αυτά προωθούν την ευδαιμονία. Με το άκουσμα ενός εύθυμου τραγουδιού, αμέσως το χαμόγελο ζωγραφίζεται στα χείλη. Αντίθετα, όταν κάποιος ακούει ένα μελαγχολικό ή και πένθιμο τραγούδι, η διάθεση αυτόματα «πέφτει».

Τι είναι αυτό λοιπόν που κάνει τη μουσική τόσο στενά συνδεδεμένη με τα συναισθήματά μας; Αυτό αποτελεί μυστήριο μέχρι και σήμερα. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει το γεγονός ότι η μουσική έχει άμεσο αντίκτυπο και στενό αποτέλεσμα στη διάθεση του κάθε ανθρώπου. Γι’ αυτό λοιπόν κι όταν κάποιος επιθυμεί να δημιουργήσει ατμόσφαιρα, επιλέγει την κατάλληλη μουσική υπόκρουση.

Οι ερωτευμένοι αρέσκονται να ακούν ρομαντική μουσική, με τραγούδια που χαλαρώνουν και ξυπνούν τις αισθήσεις. Βαθυστόχαστοι στίχοι, μελωδίες που μιλούν κατευθείαν στην καρδιά μας και μοναδικά αισθαντικές φωνές, όλα αυτά δημιουργούν το ιδανικό υπόβαθρο για μία βραδιά γεμάτη ρομαντισμό και ερωτική διάθεση. Αντίθετα, για αδιάκοπο γλέντι η μουσική που προτιμάται είναι πολύ πιο έντονη και δυναμική. Για βραδιές που τελειώνουν το πρωί, η μελωδία είναι πολύ διαφορετική. Χρειάζονται δυνατοί ήχοι και μελωδίες που εντυπώνονται βαθιά μέσα μας.

Το ίδιο συμβαίνει κι όταν κάποιος επιθυμεί να πάρει επιπλέον κίνητρο μέσα από τη μουσική. Πρέπει να επιλέξει την κατάλληλη μουσική, η οποία θα αποτελέσει το ιδανικό προπύργιο για την περαιτέρω προσπάθεια. Αν κάποιος έχει ήδη πιέσει τον εαυτό του στα όρια, είναι φυσικό να χρειάζεται ένα επιπρόσθετο κίνητρο για να δώσει το κάτι παραπάνω. Η μουσική ενδέχεται να του προσφέρει αυτή την επιπλέον ώθηση που λείπει.

Όταν αναφερόμαστε στον όρο «ατμόσφαιρα», συνήθως εννοούμε τα συναισθήματα που απορρέουν από μία συγκεκριμένη μουσική. Για παράδειγμα, η ρομαντική ατμόσφαιρα έχει να κάνει με τα συναισθήματα οικειότητας και ερωτισμού, αισθησιασμού και πάθους που απορρέουν μέσα στο άκουσμα συγκεκριμένων μουσικών κομματιών. Αντίστοιχα, μπορεί κάποιος να δημιουργήσει μία δυναμική ατμόσφαιρα ενθουσιασμού ή μία μελαγχολική ατμόσφαιρα, μία ανάλαφρη ατμόσφαιρα ή μία ατμόσφαιρα βαριά κτλ.

Είναι φυσικό οι άνθρωποι να επηρεάζονται σημαντικά από τη μουσική. Μιας κι αποτελεί αρχέγονη δύναμη, η μουσική έχει βαθιές ρίζες στην ιστορία της ανθρωπότητας και είναι άρρηκτα δεμένη με πολλές εκφάνσεις της καθημερινότητας. Η δημιουργία ατμόσφαιρας είναι πολύ σημαντική, καθώς βοηθά να βελτιώσει κάποιος τη διάθεσή του και να επιτύχει τους στόχους του. Αν λοιπόν δεν ξέρετε πώς να επηρεάσετε την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, μην ψάχνετε πουθενά αλλού. Η μουσική θα αποτελέσει για εσάς το εφαλτήριο, έτσι ώστε να επιτύχετε τον στόχο σας και να επηρεάσετε τους γύρω σας. Αρκεί βέβαια να επιλέξετε την σωστή μουσική υπόκρουση κάθε φορά και να την απολα.