Πώς η μουσική επηρεάζει τους στίχους;

Οι στίχοι δεν θα είχαν τόση μεγάλη απήχηση στο ευρύ κοινό, εάν δεν είχαν μελοποιηθεί. Ο ποιητής δεν θα γινόταν τόσο γνωστός στον λαό, εάν δεν υπήρχε η μουσική να πλαισιώνει το έργο του. Πολλές φόρες ακόμη και σήμερα μελοποιούνται στίχοι από πολύ γνωστούς ποιητές, που πολλοί από εμάς δεν γνωρίζαμε ως την στιγμή της μελοποίησης.

Η μουσική βοηθάει και φέρνει πιο κοντά τον άνθρωπο στην γνώση. Σίγουρα στις μέρες μας πολλοί στίχοι έχουν αγκαλιαστεί από πολλά μουσικά κινήματα της εποχής, όπως για παράδειγμα η Rock μουσική ή πιο παλιά από το νέο κύμα, που ήταν οι πρωτοπόροι στην μελοποίηση στίχων νεότερων ποιητών. Η Ιστορία έχει διδάξει ότι η μουσική έχει υπάρξει σημαντικός παράγοντας διαμόρφωσης συνειδήσεων στο παρελθόν από ολοκληρωτικά καθεστώτα. Η μουσική δεν ήταν σε πολλές περιπτώσεις ψυχαγωγία, αλλά πολλές φορές αιτία εμψύχωσης του κοινού σε καιρούς χαλεπούς. Τα εμβατήρια εμψύχωναν τον στρατό, το κλέφτικο τραγούδι είχε μέσα του τα γεγονότα από την επανάσταση του 21.

Μέχρι και σήμερα, η μουσική μας θυμίζει ιστορικά γεγονότα που έχουν διαδραματιστεί κατά καιρούς. Αυτό είναι εμφανές, αφού πολλά από αυτά ακόμα και σήμερα διδάσκονται και αφυπνίζουν τον κόσμο. Σε πολλές συναυλίες ο κόσμος εκφράζει μέσα από την μουσική και την ποίηση τα προβλήματά του, τις ανησυχίες αλλά και τα όνειρα για το μέλλον και για ένα καλύτερο αύριο. Γι’ αυτό λοιπόν πάντα ο λαός εκφράζεται μέσα από το τραγούδι.

Είναι σύνηθες σε πολλές συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες η μουσική να παίζει το πρώτο ρόλο για να εμψυχώσει τον κόσμο και να τους θυμίσει ότι κάποια κακώς κείμενα του παρελθόντος δεν πρέπει να επαναληφθούν. Είναι γνωστό ότι η μουσική και ο στίχος διδάσκουν Ιστορία.

Πολλά τραγούδια μας μαθαίνουν πώς να αντιστεκόμαστε στις δυσκολίες που επιβάλλουν οι καιροί. Η δυνατή ενορχήστρωση κάνει αυτά τα τραγούδια να μιλούν στην καρδιά μας και μας δίνει την δύναμη που χρειάζεται, έτσι ώστε να μην αφήνουμε τα γεγονότα που διαδραματίζονται να μας επιβληθούν. Η ελπίδα που χαρίζουν απλόχερα στον κόσμο είναι ικανή να αλλάξει το πεπρωμένο. Γι’ αυτό το λόγο, πάρα πολλές φορές στο παρελθόν είχαν απαγορευτεί, χωρίς όμως να πετύχουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

Σε όλες τις χώρες βλέπουμε να εκφράζεται η επανάσταση μέσα από τα τραγούδια, αφού έχουν γραφτεί και αναφέρουν μεγάλα γεγονότα που ενθαρρύνουν τον λαό να αντιστέκεται. Όλα αυτά είναι πλέον ιστορικά στοιχεία που κουβαλάει μέσα του ο κάθε πολίτης και φυσικά η παιδεία μεταφέρει την γνώση στην επόμενη γενιά. Πολλά είδη μουσικής έχουν μέσα τους το στοιχείο της επανάστασης. Αυτό ξεκινά από την παραδοσιακή μουσική έως και την Rock στα νεότερα χρόνια.

Γενικά, η μουσική είναι σε όλες τις εκφάνσεις η πιο σημαντική επιρροή που έχουμε για να συνεχίσουμε. Είναι το στοιχείο που μας δίνει την πραγματική αίσθηση ότι η ιστορία πολλές φορές δεν θα αποτυπωνόταν στο μυαλό μας τόσο έντονα, εάν δεν υπήρχε η μουσική μέσα σε αυτή. Οι απαντήσεις που ζητάμε κρύβονται μέσα στους στίχους που έχουν γραφτεί και η δύναμη για να τους κατανοήσουμε στην μουσική που την πλαισιώνει. Η μουσική και το τραγούδι πάντα θα μας οδηγούν σε δρόμους και μονοπάτια που θέλουν να ανακαλυφθούν από εμάς!