Ο Μυστήριος Κόσμος της Βυζαντινής Μουσικής

Η μουσική μέσα στους αιώνες έχει αλλάξει μορφή πολλές φορές. Σήμερα τα είδη της μουσικής συνεχώς εξελίσσονται και αποτελούνται από μουσικά ρεύματα lån penge, που έχουν αφήσει πίσω την γνώση τους, παροτρύνοντάς μας να ανακαλύψουμε κι άλλες πτυχές της.

Η ποίηση αλλά και η σύνθεση εσωκλείουν γεγονότα ιστορικά και στοιχεία κοινωνικά. Από τη μεριά μας, μπορούμε εμείς με αυτό τον τρόπο να κατανοήσουμε τις συνήθειες των προγόνων μας, αν και πολλές από αυτές της αναγνωρίζουμε μέχρι και σήμερα. Η μουσική στην αρχαία Ελλάδα άλλαξε μορφή μέσα στους αιώνες, αλλά οι ειδικοί μετά από μελέτες ανακαλύπτουν ότι ένα άλλο είδος έχει μέσα του στοιχεία από την αρχαία Ελλάδα rentefrit lån. Ακόμα και σήμερα είναι η βάση που οι μουσικοί πρέπει να γνωρίζουν άριστα, αφού είναι από τα πιο δύσκολα είδη μουσικής.

Γι’ αυτό και οι πρεσβευτές της ξεχωρίζουν από πολλούς άλλους αλλά και τους θαυμάζουν για την καλλιτεχνική τους αρτιότητα. Αυτό το τόσο άρτιο είδος μουσικής έχει σημαδέψει όλα τα υπόλοιπα είδη μουσικής στην Ελλάδα. Μιλώντας για την Βυζαντινή μουσική βλέπουμε ότι όλα το αρχαίο Ελληνικό σύστημα μουσικής παιδείας έχει μεταφερθεί στην Βυζαντινή μουσική παιδεία, που χρησιμοποιήθηκε με ελεύθερο τρόπο από τους αντιπροσώπους της για να τονίσει περισσότερο τις λέξεις σε εκκλησιαστικούς ύμνους, αλλά και αργότερα σε αυτοκρατορικούς. Η γλώσσα που παραδοσιακά χρησιμοποιείται είναι τα Ελληνικά και μουσικά είναι μονωδία, ενώ πιο μετά χωρίστηκε σε τρεις εποχές.

Αρκετά αργότερα βλέπουμε την επιρροή της Βυζαντινής μουσικής στην καθημερινότητα. Είναι έντονη μέσα από τις τοπικές κοινωνίες σε ολόκληρη την χώρα. Η Βυζαντινή μουσική γίνεται πλέον η βάση την τοπική μουσική κάθε περιοχής που μέσα από αυτή αντιλαμβανόμαστε τις συνήθειες των κατοίκων, αλλά και ιστορικά γεγονότα που λάμβαναν μέρος σε κάθε περίοδο. Αυτό το είδος μουσικής είναι φυσικά η παραδοσιακή και το δημοτικό τραγούδι που φυλάει καλά μέσα του την αρχαία μουσική τέχνη και την Βυζαντινή μουσική μέχρι και σήμερα. Κατά παράδοση, ο Πυθαγόρας ο Έλληνας φιλόσοφος και μαθηματικός έφτιαξε το μουσικό σύστημα που ακολουθεί η Βυζαντινή μουσική και ακολουθείται στο Δημοτικό τραγούδι lån penge trods rki.

Η Βυζαντινή μουσική ξεχωρίζει από την Ευρωπαϊκή μουσική, γιατί δημιουργήθηκε για να δώσει μεγάλη έμφαση στο λόγο. Εκεί ακριβώς βρίσκεται η μοναδικότητά της, αφού η σημασία των λέξεων αποκτά άλλη δυναμική μέσα από την Βυζαντινή μουσική. Αν και η Βυζαντινή μουσική χρησιμοποιείται ακόμα στους εκκλησιαστικούς ύμνους, η ίδια έχει επηρεάσει και τις υπόλοιπες τέχνες και μάλιστα πολλά σε πολλά έργα απεικονίζεται το μεγαλείο της. Τα μουσικά όργανα δεν έμειναν απ’ έξω, αφού πολλά από αυτά κουβαλούν την τεχνική και κατασκευή από τους αρχαίους χρόνους. Για παράδειγμα, βρίσκουμε τη λύρα, αλλά και αργότερα την κιθάρα, τα κύμβαλα, το λαούτο και πολλά άλλα, όπως την άρπα, το σαντούρι που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ελληνικής παράδοσης σε πολλές περιοχές στην χώρα μέχρι και σήμερα. Η τέχνη τους περνά σε αρκετές περιπτώσεις από γενιά σε γενιά.

Η Βυζαντινή μουσική είναι ζωντανή ακόμα και σήμερα, ενώ στο Μουσείο Βυζαντινής Ιστορίας ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει από κοντά την τέχνη που έχει σημαδέψει τον πολιτισμό και να αναγνωρίσει στοιχεία του τόπου, όπως και να κατατοπιστεί για τα ιστορικά γεγονότα της εποχής.