Μουσική, Χριστούγεννα και κάλαντα!

Τώρα που οι γιορτές ξεκινούν, όλες οι πόλεις θα είναι φωτισμένες και οι δρόμοι πλημμυρισμένοι από κόσμο. Η Αθήνα είναι έτοιμη να υποδεχθεί τα Χριστούγεννα με πολλές εκδηλώσεις σε όλες τις περιοχές της.

Τα θέατρα και οι μουσικές σκηνές δίνουν την δυνατότητα στον καθένα να επιλέξει τον τρόπο που θα διασκεδάσει αυτές τις χαρμόσυνες ημέρες. Όλα είναι έτοιμα να υποδεχθούν με χαρά το πνεύμα των Χριστουγέννων που μας κυριεύει κάθε μέρα που περνάει όλο και πιο πολύ. Η μουσική είναι παντού: στους δρόμους, στα μαγαζιά, στις πλατείες και στις στολισμένες βιτρίνες των καταστημάτων. Όσο βιαστικοί κι αν είμαστε, πάντα κοντοστεκόμαστε όταν υπάρχει η μουσική.

Γι’ αυτό και δεν είναι τυχαίο ότι οι εκδηλώσεις μέσα από την μουσική μας κινούν το ενδιαφέρον. Στις γιορτές ξυπνάνε μνήμες από την παιδική μας ηλικία. Συναισθήματα όπως η χαρά νοσταλγία και πολλά άλλα μας πάνε πίσω σε αυτή. Όλοι μας θυμόμαστε τις γιορτινές ημέρες των παιδικών μας χρόνων με αγάπη. Ακόμα κι όταν τις περνούσαμε στην πόλη, η μουσική ήταν παντού και μας έβαζε στο γιορτινό κλίμα.

Οι πιο σημαντικές γιορτινές ημέρες για τα παιδιά ήταν εκείνες που όλα σχεδόν παντού στην χώρα ξεχύνονταν για να πουν τα παραδοσιακά κάλαντα. Μια παράδοση που ακόμα και σήμερα δίνει απίστευτη χαρά σε στα παιδιά, μεταφέροντας έτσι το χαρμόσυνο μήνυμα της γέννησης του Χριστού. Τα κάλαντα είναι μέρος της παράδοσής μας και μέσα από αυτά βλέπουμε τα ήθη αλλά και τα έθιμα του κάθε τόπου με αμείωτο ενδιαφέρον.

Το παραδοσιακό τριγωνάκι ήταν αυτό που είχαν πάντα μαζί τους όσοι ήθελαν να πουν τα κάλαντα, αλλά όχι μόνο. Ακόμα και σήμερα πολλοί συμμετέχουν με τα παραδοσιακά όργανα του τόπου τους αλλά και τις παραδοσιακές τους φορεσιές. Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να ακούσουμε προσεχτικά τους στίχους από πολύ γνωστά σε εμάς κάλαντα. Πολύ παλιά, όταν ακόμα ήταν πολύ δύσκολο οι νέοι να πλησιάσουν τις νέες της εποχής και να τους εκφράσουν τα συναισθήματα τους, λέγοντας τα κάλαντα μπορούσαν να τις δουν αλλά και να μεταφέρουν κάποιο μήνυμα και να τους εκφράσουν το ενδιαφέρον τους χωρίς αυτό να γίνεται αντιληπτό από τους γονείς. Αυτό συνέβαινε κάθε φόρα τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Πολλά άλλα έθιμα εκφράζουν με την μουσική αλλά και τον στίχο την καθημερινότητα. Με αυτό τον τρόπο, αντλούμε πληροφορίες αλλά και πολλές φορές κατανοούμε καλύτερα την καταγωγή μας αλλά και τις συνήθειες που κουβαλάμε από γενιά σε γενιά. Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον όταν μέσα από την μουσική μπορούμε και αναγνωρίζουμε το παρελθόν μας αλλά και φρεσκάρουμε τις μνήμες μας.

Η μουσική είναι η πιο σημαντική τέχνη και βοηθάει να αφομοιώνουμε να κατανοούμε όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε για να μην ξεχνάμε το παρελθόν μας αλλά και την καταγωγή μας. Ευτυχώς ακόμα και σήμερα μέσα από τις παραδόσεις μας, τα ήθη και τα έθιμά μας, περνούν από γένια σε γενιά. Αυτό φαίνεται στα χαρούμενα πρόσωπα των παιδιών ειδικά τις ημέρες των γιορτών, όταν από τις πρώτες πρωινές ώρες ξεκινούν κατά ομάδες να λένε τα κάλαντα. Άραγε πως θα μπορούσαμε να σκεφτούμε τις γιορτές και τα Χριστούγεννα χωρίς την φράση «Να τα πούμε»;