Μουσική και Εξαιρετικά Μουσικά Ρεύματα

Υπάρχουν πάρα πολλά είδη μουσικής και μουσικά ρεύματα που αντιπροσωπεύουν όλες τις γενιές και έχουν αφήσει πίσω τους την μεγάλη τους κληρονομιά, αποτυπωμένη σε τραγούδια σαν παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Μάλιστα πάνω σε αυτές νέα είδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Από όπου κι αν προέρχονται είναι η συνέχεια και η εξέλιξη στην μουσική σύνθεση. Όποια κι αν είναι τα είδη της μουσικής, όλοι οι καλλιτέχνες συμφωνούν ότι η μουσική είναι μία.

Η μουσική παιδεία προσφέρει όλα όσα ακριβώς χρειάζεται ο άνθρωπος για να του γεννήσει συναισθήματα που θα κατανοήσει μέσα από αυτή. Είναι κομμάτι της ανθρώπινης φύσης που δεν μπορεί κάνεις να αφήσει πίσω και να ξεχάσει ότι η μουσική είναι οι ήχοι στο φυσικό περιβάλλον, αλλά ακόμα και ο ήχος της φωνής. Από την εποχή που η κλασσική μουσική και σύνθεση έκανε την εμφάνισή της μέχρι και σήμερα αποδεικνύει την αρτιότητά της, αφού είναι η βάση για την μουσική παιδεία και έχει επηρεάσει μουσικά ρεύματα που έχουν ανθίσει μέσα από τις κλασσικές επιρροές. Παράλληλα, η παραδοσιακή μουσική αναβιώνει την λαϊκή παράδοση κάθε φορά που τα τραγούδια φανερώνουν τον τρόπο ζωής, ανάλογα μέσα στο πέρασμα του χρόνου.

pikavippiΗ ζήτηση για ολοκληρωμένες σπουδές πάνω στην μουσική τέχνη από νέους που ζητούσαν να εντρυφήσουν στην τέχνη της μουσικής δημιούργησε σχολές και ωδεία, που εκπαιδεύουν με τον καλύτερο τρόπο τα νέα ταλέντα. Με την πάροδο των ετών και μετά από απαίτηση για σπουδές ακαδημαϊκού επιπέδου, ιδρύθηκε το Πανεπιστήμιο που στεγάζει όλη την γνώση που χρειάζεται κάποιος για να αποκτήσει τις καλύτερες σπουδές στην μουσική τέχνη στην Ελλάδα.

Οι μουσικές σχολές προετοιμάζουν τα νέα ταλέντα για να εισαχθούν στο Πανεπιστήμιο της χώρας, ενώ η σχολή είναι από τις καλύτερες και μπορεί να συναγωνιστεί τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας άνοιξε τις πόρτες του το 1998 και από τότε είναι πιστό στην αποστολή που έχει αναλάβει, εκπαιδεύοντας τους φοιτητές του με σκοπό να αποφοιτήσουν ως άρτιοι επαγγελματίες. Η σχολή μουσικής που έχει δημιουργηθεί και το τμήμα μουσικής επιστήμης και τέχνης δίνει την ευκαιρία στους φοιτητές να πάρουν υποτροφίες και να συμμετέχουν σε επιμορφωτικά προγράμματα του εξωτερικού.

Η μουσική κληρονομιά στην χώρα είναι αστέρευτη και παρακολουθώντας το πρόγραμμα του πανεπιστημίου κανείς μπορεί να καταλάβει ότι η μεγάλη μουσική γκάμα που παρουσιάζει έχει επηρεάσει πολλές χώρας γύρω στα σύνορά της, αλλά και πέρα από αυτά. Τα μαθήματα που διδάσκονται είναι η κλασσική μουσική, η Βυζαντινή μουσική αλλά και η παραδοσιακή, η ευρωπαϊκή μουσική και σύγχρονη μουσική, ενώ μπορεί κάποιος να επιλέξει ειδίκευση σε πολλά είδη μουσικών οργάνων. Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης δίνει την δυνατότητα διδακτορικού στους φοιτητές, ενώ κατά την διάρκεια της φοίτησης τους επιβραβεύει για την επίδοση τους και τους δίνει κίνητρα για γνωρίσουν και να ξεπεράσουν τις δυνατότητές τους, ξεδιπλώνοντας το ταλέντο τους.

Η γνώση για την μουσική δεν τελειώνει ποτέ. Ξεκινάει πάντα με το ταξίδι της στον χρόνο, μεταφέροντας την δίψα για την δημιουργία μουσικών ανακαλύψεων των επόμενων γενεών και την ανάγκη τους να εκφράσουν μέσα από αυτή τις ανησυχίες, αλλά και την ομορφιά της εποχής που ζούν.

Διαβάστε περισσότερα AlfaLainaa.