Η σημαντική επίδραση της μουσικής στην εγκυμοσύνη

Η μουσική προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα σε πολλές δραστηριότητες της καθημερινότητας μας. Η Ιατρική συνιστά σε πολλές σημαντικές περιόδους της ζωής μας να έχουμε την ενασχόληση με την μουσική σαν προτεραιότητα, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που ενδέχεται να παρουσιαστούν.

Η ψυχική μας υγεία βελτιώνεται μέσα από τη μουσική και αυτό φαίνεται όταν το χαμόγελο είναι πιο συχνά ζωγραφισμένο στο πρόσωπό μας. Ο ήχος και η μουσική είναι υπεύθυνοι για την ψυχολογική μας κατάσταση, αφού επηρεάζουν όχι μόνο τον άνθρωπο αλλά και ολόκληρη την πλάση.

Η μουσική έχει αποδεδειγμένα ευεργετικές ιδιότητες και ρυθμίζει τα συναισθήματά μας. Δεν είναι τυχαίο ότι συνιστάται ανεπιφύλακτα σε ανθρώπους που υποφέρουν από κρίσεις άγχους, ιδιαίτερα όταν ζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα μακριά από την φύση και έχουν εγκλωβιστεί στις μεγαλουπόλεις.

Οι ευεργετικές ιδιότητες της μουσικής επηρεάζουν και την εγκυμονούσα, γιατί τα συναισθήματα που βιώνει η ίδια συμβάλλουν στην ανάπτυξη του εμβρύου. Όταν η ίδια έχει στρες ή αγωνία που μπορεί να προέρχεται από εξωγενείς παράγοντες ή κι από το δικαιολογημένο άγχος μιας νέας μητέρας για τον τοκετό, τότε αυτό μπορεί να είναι η αιτία που το μωρό μπορεί να είναι υπερκινητικό. Και το αντίθετο συμβαίνει, αφού όλοι οι ήχοι του προκαλούν την αντίστοιχη αντίδραση. Είναι πολύ σημαντικό η μητέρα να είναι ήρεμη και η μουσική μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ.

Τα είδη της μουσικής δεν έχουν πολύ μεγάλη σημασία, αφού είναι καθαρά προσωπική επιλογή. Ωστόσο, η κλασσική μουσική σίγουρα προσφέρει την αρμονία που χρειάζεται ο ενήλικας, στην συγκεκριμένη περίπτωση η μητέρα, που θα μεταδώσει συναισθήματα γαλήνης, ηρεμίας και ασφάλειας στο έμβρυο.

Η φύση και το περιβάλλον σφραγίζουν την ανθρώπινη έμφυτη ροπή προς την μουσική. Δεν είναι καθόλου παράξενο που ο άνθρωπος προϊστορικά αντιλαμβανόταν τους κινδύνους από τον ήχο των πουλιών και άλλων ζώων. Ο πολιτισμός και η τέχνη μας βοηθούν να μην ξεχνάμε την ανθρώπινη φύση μας.

Έτσι λοιπόν, ακόμα και όταν το μωρό πια είναι στα χέρια της μητέρας του, εκείνη του μεταδίδει με τον ήχο της φωνής τα συναισθήματα που η ίδια βιώνει. Το νανούρισμα είναι αυτό που πάντα ηρεμεί τα μώρα και δεν είναι τυχαίο ότι εκφράζεται στην λαϊκή παράδοση κάθε τόπου και περνάει από γενιά σε γενιά. Ακόμα κι αν το μωρό είναι ανήσυχο, ηρεμεί με τον ήχο της φωνής και με την μουσική που το βοηθά να χαλαρώσει. Η κατάλληλη μουσική πάντα θα ηρεμεί το μωράκι σας, καθώς ο ήχος είναι άμεσα συνδεδεμένος με την ανθρώπινη φύση μας.

Η Ιατρική επικροτεί την προσπάθεια ερευνών για την αντιμετώπιση ασθενειών μέσα από την μουσική, αφού τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Όσοι νέοι γονείς θέλουν να παρακολουθήσουν σεμινάρια για την επίδραση του ήχου στο βρέφος αλλά και τα θετικά αποτελέσματα της μουσικής στην ζωή του, τότε μπορούν να απευθυνθούν στους ειδικούς που θα τους κατευθύνουν ανάλογα (όπως π.χ. ο παιδίατρος).

Η μουσική πάντα θα είναι μέσα στην ζωή μας αυτό που θα μας δίνει την ελπίδα μέσα από τα συναισθήματα που μας γεννά. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι όλα τα είδη μουσικής επηρεάζουν τόσο εμάς όσο και το βρέφος.