Η μαγεία της ελληνικής μουσικής

Η μουσική είναι μια ψυχική ανάγκη που έχουμε όλοι μας και μας βοηθά να αποτάξουμε από επάνω μας το άγχος, αλλά και προβλήματα που συσσωρεύονται από την καθημερινότητά μας. Μας συντροφεύει τις περισσότερες ώρες της ημέρας, δημιουργώντας σε εμάς συναισθήματα ευφορίας και βοηθώντας μας να εκφραζόμαστε μέσα από το συναίσθημα.

Η μουσική μπορεί να εκμαιεύσει τα πιο ενδόμυχα μυστικά μας και πολλές φορές μας βοηθά να βρούμε λύσεις σε προβλήματα, αφού ηρεμεί τον νου αλλά και την ψυχή. Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά είδη μουσικής. Κάποια από αυτά μας αντιπροσωπεύουν λιγότερο και άλλα περισσότερο, ανάλογα με την κουλτούρα μας, την παιδεία και τα ερεθίσματα που έχουμε υιοθετήσει ως τρόπο ζωής με την πάροδο των χρόνων.

Η Ελλάδα έχει πολλές μουσικές επιρροές, αφού βρισκόταν πάντα αλλά και ήταν στο σταυροδρόμι των πολιτισμών. Πολλές κουλτούρες συναντιούνται με τη ελληνική, αφού ο ελληνισμός είχε και έχει κοινότητες σε πολλές περιοχές ανά τον κόσμο. Μέσα από αυτή την διαδικασία, η μουσική εξελίχτηκε στην μορφή που κατέχει μέχρι και σήμερα. Δίνοντας και εκείνη με την σειρά της την δική της πνοή της στην παραδοσιακή μουσική, την εξελίσσει μέχρι και σήμερα παραδίδοντάς την στη νέα γένια.

Η παραδοσιακή μουσική είναι αποτέλεσμα προερχόμενο από μουσικά όργανα που προέρχονται από την αρχαία Ελλάδα και φυσικά παρακολουθούμε ακόμα πώς εξελιχτήκαν ανά τους αιώνες για να φτάσουν στην σημερινή τους μορφή. Οι λάτρεις της παραδοσιακής μουσικής μπορούν να επισκεφτούν πολλά μουσεία ανά την χωρά και να θαυμάσουν τα τοπικά μουσικά όργανα που διασώθηκαν, περνώντας τα από γενιά σε γενιά. Η παραδοσιακή μουσική μας δίνει στοιχεία για τα ήθη και τα έθιμα της εποχής σε κάθε περιοχή της Ελλάδας. Είναι αξιοθαύμαστη η αγάπη που δείχνουν οι ντόπιοι για την παράδοσή τους μέσα από τα εκθέματα που έχουν συλλέξει από οικογένειες με μουσική παράδοση και κουλτούρα.

Οι νέοι σήμερα, στα δύσκολα χρόνια της κρίσης, επιθυμούν ακόμη περισσότερο να γνωρίσουν να αφομοιώσουν και να κατανοήσουν τις μουσικές τους ρίζες. Δείχνουν έμπρακτα την λαχταρά τους να εξελίξουν τα μουσικά παραδοσιακά όργανα, αλλά και να τα κάνουν γνωστά από άκρη σε άκρη. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί ξένοι παραγωγοί έχουν ανακαλύψει ταλαντούχους Έλληνες νέας γενιάς, δίνοντάς τους προβάδισμα σε μεγάλα μουσικά δρώμενα.

Πολλές φόρες ξαφνιάζει η ενορχήστρωσή τους, αλλά και το πάντρεμα της πρώτης εκτέλεσης με την καινούργια. Συχνά αφήνουν μεταφορικά άφωνους τους παραδοσιακούς τραγουδιστές και τους κάνουν υπερήφανους με το αποτέλεσμα. Ελπιδοφόρο είναι το γεγονός ότι μέσα από την κρίση πολλοί νέοι δεν απογοητεύονται και γίνονται ακόμα πιο δημιουργικοί μέσα από την μουσική, αφήνοντας το δικό τους στίγμα που θα περάσει και στην επομένη γενιά.

Η ελληνική κουλτούρα και παράδοση δεν είναι εύκολο να σβήσει, αφού υπάρχει το υπόβαθρο που βοηθά να περνάει και να γράφεται ανεξίτηλο στις επόμενες γενιές. Η ιστορία είναι αλληλένδετη με τις Τέχνες από την αρχαία Ελλάδα. Έτσι λοιπόν η παραδοσιακή μουσική πάντα θα μεταφέρει όλα τα στοιχεία που δεν θα αφήσουν την παράδοση, την ντοπιολαλιά, τα ήθη και τα έθιμα να χαθούν.

Σίγουρα θα εκπλαγείτε όταν ανακαλύψετε και μόνοι σας μέχρι πού έχει φτάσει η ελληνική μουσική, όπως και την επιρροή που ασκεί σε διαφορετικές χώρες ανά τον κόσμο.