Η Γαλλία και η Γερμανία εγκαταλείπουν τα σχέδια ψηφιακού φόρου της ΕΕ

Τα συμβιβαστικά έσοδα των διαφημιστικών εσόδων των ομάδων τεχνολογίας κερδίζουν τις συμπάθειες της Amazon και της Apple.

Η Γαλλία και η Γερμανία εγκατέλειψαν σχέδια για ευρύ ψηφιακό φόρο στις εταιρείες τεχνολογίας, υπέρ μιας στενής εισφοράς στις πωλήσεις διαφημίσεων που θα μπορούσε να αποκλείσει την Amazon και την Apple από το πεδίο εφαρμογής της.

Σε μια προσπάθεια διάσωσης των συνομιλιών για την καθιέρωση φόρου τεχνολογίας σε επίπεδο ΕΕ, το Παρίσι και το Βερολίνο υπέβαλαν την Τρίτη ένα σχέδιο σχεδίου επιβολής φόρου ύψους 3% στις διαφημιστικές πωλήσεις των εταιρειών διαδικτύου.

Ο συμβιβασμός εγκαταλείπει ένα ευρύτερο σχέδιο φορολογίας για τις ψηφιακές υπηρεσίες το οποίο θα αυξήσει κατ ‘εκτίμηση τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, στοχεύοντας περίπου 180 από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές ομάδες και φορολογώντας τα έσοδα από τις πωλήσεις δεδομένων και τις δραστηριότητες των διαδικτυακών πλατφορμών. Οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τον φόρο είχαν ξεπεράσει την έντονη αντίδραση των κυβερνήσεων της ΕΕ, όπως η Δανία, η Σουηδία και η Ιρλανδία, οι οποίες αντιστάθηκαν στη στόχευση των εσόδων και όχι των κερδών των εταιρειών τεχνολογίας στο έδαφός τους bästa erbjudande.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν την Τρίτη ότι σύμφωνα με τη νέα γαλλο-γερμανική πρόταση – η οποία σχεδιάστηκε στο περιθώριο μιας συνάντησης της G20 στο Μπουένος Άιρες – το Facebook και το Google θα στοχεύουν μέσω των πωλήσεων διαφημίσεων, αλλά και άλλων μεγάλων εταιρειών όπως το Amazon, Airbnb και Spotify, ήταν πιθανό να αποκλειστούν.

Η αποδυναμωμένη κίνηση αποτελεί ένδειξη για την αποφασιστικότητα του Γάλλου προέδρου Εμμανουήλ Μακρόν να μεταρρυθμίσει τους κανόνες που αφορούν τη φορολόγηση των ψηφιακών εταιρειών πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές τον προσεχή Μάιο.

Οι διπλωμάτες δήλωσαν ότι η εστίαση στη διαφήμιση είχε σκοπό να ανακουφίσει τις ανησυχίες της Γερμανίας ότι οι εταιρείες αυτοκινήτων της θα μπορούσαν να πληγούν από τον φόρο. Θεωρείται επίσης ως μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες των σκανδιναβικών οικονομιών που έχουν ωθήσει πίσω τις προσπάθειες της Ευρώπης να το ακολουθήσουν μόνοι με φορολογικούς κανόνες για τις ψηφιακές εταιρείες υπέρ ευρύτερων διεθνών κανόνων.

Ο κ. Bruno Le Maire, υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, δήλωσε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ότι η μείωση των φιλοδοξιών είναι απαραίτητη για να κρατηθεί το ζήτημα ζωντανό σε άλλες πρωτεύουσες, ειδικά δεδομένου ότι απαιτείται ομοφωνία μεταξύ των εθνών για τη θέσπιση φορολογικών μέτρων της ΕΕ. «Θέλω να φτάσω σε ένα αποτέλεσμα, όχι ένα αδιέξοδο», είπε.

Ο Hartwig Loger, ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, δήλωσε ότι η Βιέννη θα υποστηρίξει το γαλλικό και το γερμανικό σχέδιο. «Είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα όπου μπορούμε να επιτύχουμε συμφωνία την άνοιξη του επόμενου έτους», δήλωσε.

Ωστόσο, η συζήτηση μεταξύ των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών την Τρίτη πρότεινε ότι ο συμβιβασμός δεν είχε ξεπεράσει τις αντιρρήσεις ορισμένων χωρών, θέτοντας υπό αμφισβήτηση το κατά πόσον μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί μέχρι το Μάρτιο του επόμενου έτους – δύο μήνες πριν από τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο συμβιβασμός πρόκειται να τεθεί σε ισχύ το 2021 μόνο εάν μέχρι τότε δεν έχει συμφωνηθεί μια παγκόσμια λύση, η οποία έχει εργαστεί στον ΟΟΣΑ. Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο φόρος θα παραμείνει ως προσωρινό μέτρο, θα του χορηγηθεί ημερομηνία λήξης του 2025.