Αχ, Αυτές οι Συναυλίες της Μυκόνου!

Ο Αντώνης Ρέμος διοργανώνει μία συναυλία στη Μύκονο κάθε χρόνο. Το 2016 την συναυλία παρακολούθησε ο άρτι βραβευμένος με Όσκαρ Λεονάρντο ντι Κάπριο, ενώ φέτος η συναυλία είχε ξεχωριστή αίγλη με την παρουσία του Έρος Ραμαζότι. Ένα κοινό στοιχείο που έχουν όλες αυτές οι παρόμοιες συναυλίες που διοργανώνονται στη Μύκονο το καλοκαίρι αποτελεί η αντίδραση που προκαλούν. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν ποικίλες αντιδράσεις στο άκουσμα του τζίρου στα μαγαζιά όπου διοργανώνονται οι εν λόγω συναυλίες.

Είναι άραγε δικαιολογημένη η αγανάκτηση ορισμένων, στο άκουσμα ότι σε τέτοιες συναυλίες ξοδεύονται τεράστια ποσά σε σαμπάνιες αλλά και σε λουλούδια; Ο φόβος της φοροδιαφυγής είναι φυσικά ορατός, αλλά αν δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο γιατί να μην εκμεταλλευτεί το πιο δημοφιλές και γεμάτο γκλάμουρ νησί της χώρας την ξεχωριστή του ταυτότητα; Τέτοια είναι τα ερωτήματα που προκαλούν διλήμματα και διχάζουν τους πολίτες.

Από τη μία πλευρά, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί τον σημαντικό αντίκτυπο που έχουν τέτοιες ενέσεις στα οικονομικά μίας περιοχής. Αν μάλιστα υπολογιστούν οι φόροι που αποδίδονται στο κράτος έπειτα από τέτοια ξεχωριστά γεγονότα, τότε το πιο πιθανό είναι οι ίδιοι οι υπεύθυνοι του Υπουργείου Οικονομικών να ξεκινήσουν διαφημιστικές καμπάνιες για συναυλίες στα νησιά! Η κατανάλωση ποτών και η προσέλευση πολλών ατόμων σε ένα συγκεκριμένο μέρος ωφελούν τα έσοδα της τοπικής οικονομίας, αλλά και της χώρας. Την ίδια στιγμή, οι εκδηλώσεις αυτές προσθέτουν κύρος και βοηθούν τους επισκέπτες να περάσουν υπέροχα και να διαφημίσουν το νησί σε φίλους και γνωστούς.

Πέρα όμως από το οικονομικό όφελος, υπάρχουν άτομα που υποστηρίζουν πως εν μέσω οικονομικής κρίσεως είναι ανήθικο να διοργανώνονται τόσο τρυφηλές εκδηλώσεις. Δεν μπορεί κάποιοι να πεινούν και την ίδια στιγμή οι γόνοι πλούσιων οικογενειών και το διεθνές τζετ σετ να διασκεδάζουν αμέριμνοι, σκορπώντας τα χρήματά τους χωρίς κανένα μέτρο. Επιπλέον, πολλοί καταγγέλλουν πρακτικές φοροδιαφυγής που μετριάζουν τα όποια οικονομικά κέρδη απολαμβάνει το κράτος.

Πού βρίσκεται όμως η αλήθεια; Είναι τόσο τρομερό άραγε να διοργανώνεται ένα event στη Μύκονο, επειδή η χώρα μαστίζεται από μια κρίση άνευ προηγουμένου; Δύσκολο να πει κανείς με σιγουριά. Στην πραγματικότητα όμως πάντοτε υπήρχαν ανισότητες ως προς τον τρόπο ζωής της κάθε τάξης. Ανάλογα με την οικονομική επιφάνεια του καθενός, υπάρχουν διέξοδοι για την καθημερινότητα. Αν χωρίς τις συναυλίες και τα γεμάτα αίγλη γκαλά εξασφαλιζόταν η μείωση της ανέχειας στη χώρα, τότε αυτός ο προβληματισμός θα είχε λόγο ύπαρξης. Όμως, δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Αντιθέτως, είτε γίνει είτε δε γίνει η συναυλία, είναι σίγουρο πως το βιοτικό επίπεδο εκείνων που δεν έχουν οικονομική άνεση δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί. Γι’ αυτό ίσως το πιο σημαντικό ερώτημα που θα μπορούσε κανείς να θέσει είναι πώς μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση για τους μη έχοντες. Την ίδια στιγμή, όσοι μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά είναι ευπρόσδεκτοι να ξοδεύουν τα χρήματά τους εκεί που επιθυμούν. Αυτός είναι και ο σκοπός της ελεύθερης αγοράς, άλλωστε.

Συνεπώς, συναυλίες όπως η πρόσφατη που έλαβε χώρα στη Μύκονο και παρόμοιες που θα έρθουν δεν πλήττουν την οικονομία ούτε ζημιώνουν την κοινωνία. Το πρόβλημα έγκειται αλλού και δυστυχώς δε διαφαίνεται λύση τώρα κοντά…